Als de pieper gaat, dan staat de brandweer (m/v) direct paraat.

Zelf ben ik opgegroeid in een brandweergezin in Gorinchem. De beleving van pa Jilles en ook broer Rob was met de melding (de brandschel en later de pieper) werd alles uit de handen gegooid. Personeel van onze schoenenzaak stond klaar met brandweer-broek, -jas en -laarzen en pa snelde naar de kazerne in de Struisvogelstraat. Wie als eerste kwam was immers chauffeur. Ik vond dit als kind fantastisch en ook wel een beetje spannend.
Trainingen en oefeningen waren de oefenavonden van de vrijwillige brandweer Gorinchem. Dat merkte je over het algemeen niet. Hoogstens als de brandweer Buiten de Waterpoort lekker aan het spuiten was. Oefenen met de omgeving en het verkeer was er toen niet zo bij. Chauffeurs in die tijd zette toen door en dit heeft in sommige situaties geleid dat automobilisten in verwarring werden gebracht.

Afgelopen vrijdag en zaterdag werden we herhaaldelijk opgeschrikt in Gorinchem met een uitrukkende sirene en dat gebeurde ook al in februari van dit jaar.

Geen brand maar toch sirenes, brandweer oefent in regio Gorinchem

Uiteraard moet er geoefend worden en kan het ook niet op de manier zoals in de tijd van mijn vader dat de wat angstige mede-automobilist geholpen werd door de chauffeurs van de brandweerauto, de auto voorzichtig op het trottoir werd geduwd.
Nu oefenen toekomstige chauffeurs het rijden met de sirene en zwaailicht al tijdens de opleiding. Op die manier leren ze al eerder anticiperen op verkeerssituaties. Daarbij worden de chauffeurs begeleid door een ervaren instructeur. 

Alleen geeft dat oefenen wel het beeld dat heel Gorinchem 2 dagen volledig in brand staat.

Veel mensen in Gorinchem reageren geërgerd op het steeds doorlopende signaal wat we afgelopen vrijdag en zaterdag hebben kunnen vernemen. Ik kan mij dat goed voorstellen dat bewoners omgeving van de brandweerkazerne, Concordiaweg, deel Lingewijk en Wijdschild horendol werden van alle signalen. Een echte uitruk is niet meer van oefenen te onderscheiden. Geïrriteerd reageren inwoners terecht dat het oefenen goed is, maar er zit ook een grens aan. Daar moeten we met elkaar en de leiding van hulpverlening ook begrip voor hebben. Mensen die verderop wonen en er minder last van hadden, reageren vol onbegrip, immers “er moet ook geoefend kunnen worden”. Maar in toenemende mate zien we dat helikopterpiloten ook steeds vaker moeten nachtvliegen en ons de stuipen op het lijf jagen. Begrip hebben en uitleg blijven geven hoort daarbij.
Mogelijk de volgende keer iets eerder vooraf informeren (en die berichten heb ik inmiddels ontvangen) en vooral een tip voor de instructeurs. Gebruik nu niet elke keer de zelfde uitvalsbasis om de oefening te starten of te beëindigen. Begrip dat er geoefend moet worden, maar als er zo geoefend blijft worden, dan hebben wij het hier ook helemaal gehad, omdat we er horendol van worden.

Update: 28-5-2021: Op de AD Rivierenland pagina staan 108 reacties. De meeste posters hebben de artikelen niet gelezen. Niet erg, maar daarom plaats ik de zelfde post ook hier, die ik daar geplaatst heb.

Oefenen blijft voor de Brandweer HEEL erg belangrijk. Het is fantastisch om je helemaal los te laten gaan op Facebook en mij als azijnzeiker uit te maken zonder iets te hebben gelezen. Dat boeit mij dus helemaal niet. Wat mij wel boeit is dat er veel mensen zijn die in angst zitten (paniek) vanwege onaangekondigd oefenen in Gorinchem zich afvragen of de hele stad 2 dagen in de brand staat.

Inmiddels zijn er contacten met de regio gemaakt en is beterschap beloofd met betrekking tot het vooraankondigen van oefenen.

Mocht je nu nog heel veel problemen met mij hebben, mensen neem dan met mij contact op als raadslid h.v.Mourik @ Gorinchem.nl
Niet alleen raadslid in goede tijden maar ook voor mensen als je iets dwarszit. Zonder sirene ook een gevoelig oor.

Dank aan “Hulpdiensten Gorinchem” voor beelden van een ‘echte uitruk’ zaterdag 22-05-2022

2 gedachten over “Als de pieper gaat, dan staat de brandweer (m/v) direct paraat.

 1. Ik heb ook geklaagd bij brandweer over dat rondrijden met sirene, via Twitter. Laat ze maar een slip cursus doen. Dat rijden met sirene is gevaarlijk voor huisdieren en er zijn mensen die er achteraan gaan rijden. Belachelijk om te denken dat je beter gaat rijden als je hebt geoefend met Sirena aan.

  Like

  • Dank JcKoenen voor je reactie. Goed dat je aangeeft dat je WEL gereageerd hebt. Men wil nog wel eens laten horen dat niemand geklaagd heeft. Dat kan ik mij ook eigenlijk niet voorstellen.
   Belangrijk dat onze hulpverleners kunnen blijven oefenen! Dit staat bij mij voorop.
   Een beetje begrip ook van de Brandweer/Veiligheids organisatie is welkom. Dit geeft ook weer begrip van die inwoners. Gelukkig gaat dit ook opgepakt worden. Ook inderdaad goed dat je de dieren er bij betrekt en ook de volgers van calamiteiten die er dan achteraan gaan rijden.
   Dank nogmaals en vriendelijke groet Hans van Mourik.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s